TELEFONOS SEGÍTSÉG
KISZÁLLÍTÁS
Kérdése van?
Kömény olaj
20 gr
A Betyár fűszerolajok speciális eljárással készülnek a fűszernövényekből, mely során az eredeti növényi íz és aroma, a vitaminok és nyomelemek maradéktalanul megmaradnak.
Információ
Rendelkezésre állás
Csodálatos ízekkel varázsolja el megszokott ételeit
Értékes anyagai fontosak az egészséges táplálkozáshoz
Fűszerezés kellemetlenségek nélkül, gazdaságosan
A család minden tagja egyéni ízlésvilágának megfelelően használhatja
A kömény
A Föld legelterjedtebb és legkedveltebb fűszerei közé tartozik. Már a Biblia is megemlíti a kömény nagyszerű tulajdonságait. Európában a XIII. században terjedt el használata. A köményt elsősorban a rozskenyér ízesítőjeként ismerik. Már ősidők óta használják emésztőrendszert nyugtató és a bélgázok távozását segítő hatása miatt. Krisztus előtt 3500-ból fennmaradt ételmaradványokban is megtalálták. Az ősi egyiptomiak nagyon kedvelték az aromás illatú magokat. A Föld egyik legrégebbről fennmaradt, kb. 2500 éves orvosi dokumentumában, az Ébezs-féle papirusztekercsekben emésztési zavarokra ajánlották.
A kömény azon kevés fűszerek közé tartozik, amelyek felhasználása szinte semmit nem változott évezredek óta. Az ókori görög orvos, Dioszkoridész emésztés-elősegítő gyógyszerként említi. A füvészkönyvek pedig emésztési zavarokra, gázképződés ellen, valamint csecsemőkori bélgörcsök enyhítésére tanácsolták. Shakespeare idején a köménymagos sült almát gyomornyugtató desszertként ismerték. A IV. Henrik című drámában az étkezést almával és egy tál köménymaggal fejezték be. A történelem során Európában, a Közel-Keleten és Amerikában hashajtó szerek kedvelt összetevője volt és nőgyógyászati problémák kezelésére is használták. Ugyanis: a modern kutatók felfedezték, hogy a köménymagban található vegyület (a karnol és a karvén) megnyugtatja az emésztőcsatorna izmait és segít a gázok eltávolításában. De nemcsak az emésztőcsatorna sima izmait, hanem a méh sima izmait is megnyugtatja, így menstruációs görcsök enyhítésére is hatásos. Illóolajat, zsíros olajat és fehérjét is tartalmaz. A kömény a lélek nyugalmát zavaró kellemetlen érzések feldolgozását is elősegítő hatású.
Ha különleges zamatát élvezni akarjuk, fűszerként bármely ételhez hozzáadhatjuk. Kenyérbe és péksüteményekbe teszik, süteményeket hintenek meg vele (pl. köményes kifli), körözöttek, puha sajtok, levesek, főzelékek, saláták, hús-, burgonya- és káposztaételek, kolbászáruk és különféle mártások kiváló ízesítője. Nem hiányozhat a különféle párolt és sült sertéshúsok készítésénél sem. Kedvelt étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó. Gyerekeknek, betegeknek, lábadozóknak, gyöngye gyomrúaknak, felfúvódás és gyomorgörcs esetén leves vagy tea alakjában nagyon ajánlatos. Ezt a fűszert fanyar, érdekes íze miatt – a borson kívül – nem ajánlatos más fűszerekkel együtt használni.