Iskolában, óvodában! Mit egyen a gyerek? 37 termék

Iskolában, óvodában! Mit egyen a gyerek?

A családok nagy részében újra vagy lehet, hogy most először elindult az iskola, óvoda, bölcsőde.

Megpróbálok néhány ötletet adni, ami akár a tanév elején vagy közben is segíthet, hogy egészséges és boldog gyermekeink legyenek.

Az ismerősöktől sokszor olyan történeket ismerek meg, amiket képtelenség kitalálni. Nem tudunk mindenre felkészülni, mert az élet produkálja a legváratlanabb forgatókönyvet.

Úgyhogy tele vagyok kérdésekkel, kételyekkel, hogy gyermekemet felkészítettem az előtte álló feladatra?

 

A nyáron sokkal lazább napirendünk volt, ha egyáltalán volt :) 

Most viszont az óvoda megkezdésével elég szigorú szabályokat kell betartanunk és új kihívások elé nézünk

 

 • korán kell kelni, nálunk nem mindig sikerül,
 • biztosítanunk kell a gyermekek számára a megfelelő minőségű és mennyiségű alvást
 • iskolásoknak reggeli és tízórai, uzsonna elkészítése, nálunk szerencsére még nem kell, 
 • hogyan lesz képes a gyermekem egész nap koncentrálni
 • ki fogja vinni és hozni a gyereket - ott ne hagyjuk véletlenül :)
 • milyen különórára vigyük a kicsit?
 • mikor játszunk együtt? mikor fogunk minőségi időt együtt tölteni?

 

Hogyan lehet ezekre felkészülni? Fel lehet-e egyáltalán készülni? 

Abban biztos vagyok, hogy türelem és együttműködés kell mindenkitől, de mit tehetünk még?

 

Ételek és táplálékok 

Úgy tapasztalom, hogy az iskolába járó gyermekek nem reggeliznek.

Legtöbben tápanyagforrás nélkül indulnak neki a napnak, akár csak a szüleik, nem gondolva arra, hogy szervezetünk csak úgy működik tökéletesen ha megkapja a szükséges tápanyagokat.

Kevesen indulnak a táskájukba bekészített tízóraival, uzsonnával - helyette inkább pénzt kapnak, melyet legtöbbször szénhidráttal teli csokira, chipsre költenek, majd választanak hozzá szénsavas üdítőket, energiaitalokat.

Persze a szervezetnek szüksége van szénhidrátokra, a napi kalóriabevitel fele szénhidrát, de nem mindegy, hogy milyen és mennyi.

Nekünk felnőtteknek kell tudatos odafigyeléssel lehetőséget biztosítanunk számukra, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű táplálék jusson a szervezetükbe.

Elengedhetetlen olyan rostdús ételek fogyasztása, amelyek kellő mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, és bővelkednek ásványi anyagokban.

Fontos ez, hiszen a gyermekek folyamatosan fejlődnek testileg lelkileg és szellemileg egyaránt, azaz magasabb a szervezetük igénye a megfelelő minőségű tápanyagokra.

A közösen eltöltött reggeli is minőségi idő, ami alatt akár megbeszélhetitek milyen feladat vár rá aznap, mit fogtok a hétvégén csinálni.

Próbálj ki reggelire egy gyorsan elkészíthető mégis tápláló és ízletes zabkását.

 

 

Vitaminok és ásványi anyagok pótlása

A szervezeted egészséges működéséhez szükségünk van vitaminokra, ásványi anyagokra. Előállítani, nem vagy csak részben tudjuk ezeket éppen ezért kívülről a táplálékunkkal kell bevinnünk ezeket. Ha valamelyik vitaminból vagy ásványi anyagból kevesebb van a szervezetünkben, akkor károsodhatnak az élettani folyamatok, betegek lehetünk, a tartós vitaminhiány pedg súlyos betegségekhez vezet.

 

A vitaminok és tápanyagok (mikrotápanyagok) rengeteg folyamathoz kellenek, például:

 • vérképzés
 • véralvadás
 • immunrendszer
 • idegrendszer
 • bőr
 • csont 
 • fogak
 • egészséges haj
 • látás
 • anyagcsere folyamatok
 • DNS képzés
 • RNS képzés

 

Minden vitaminnak megvan a saját feladata! 

Alapvetően 2 csoportra oszthatjuk a vitaminokat:

 • vízben oldodó vitaminok
 • zsírban oldodó vitaminok

 

A C- és B-vitaminok vízoldékonyak túladagolásuk nem fordulhat elő, mert a felesleges mennyiség a vizelettel távozik a szervezetünkből. Viszont a hirtelen kimerülés elkerülése érdekében folyamatosan pótolni kell ezeket.

A D-, E-, K- és A-vitaminok zsírban oldódnak. Úgy jegyezhetjük meg könnyen, hogy a DEKA mozaikszóban csak a zsírban oldodó vitaminok kezdőbetűi szerepelnek. Ma már ezek pótlása is elengedhetetlen. A D-vitamin pótlásának fontosságárra napi szinten felhívják a figyelmünket a reklámokkal is.

Akinek van gyereke tudja, hogy már a várandósság ideje alatt is, majd születéstől kezdve nagyon fontos a D-vitamin folyamatos pótlása. D-vitamin hiány télen és tavasszal a leggyakoribb ezért érdemes napi szinten adni gyermekeinknek.

Gyermekeink esetében a Mi kezünkben van a felelősség, hogy biztosítsuk számukra az optimális tápanyag ellátottságot. 

A rohanó világban ez persze nem egyszerű feladat, de szerencsére ma már rengeteg minőségi készítmény közül választhatunk, ezeket gyűjtöttük össze az áruházunkban.

 

Sok gyerek elég egyoldalúan táplálkozik, csak tésztát eszik, csak krumplit eszik… náluk még fontosabb a vitaminok, ásványi anyagok pótlása.

Én is sokszor hallom egy-egy ételre, hogy nem szeretem, de ilyenkor “egy kis erővel, humorral” megkóstoltatom az első falatot és általában az a válasz szokott jönni, hogy: “ez finom”.

De van amikor ez a módszer nem működik és a gyerek tényleg nem eszik húst, zsírt, zöldséget, gyümölcsöt. A zsírban oldodó vitamin pedig állati erredetű zsírban oldódik, nem jó a növényi olaj, stb. 

Van egy olyan magyar termékünk, ahol megoldották, hogy a zsírban oldodó vitaminok is vízben oldódjanak, ez a RevitaSol Junior. Úgyhogy a fenti mondat igaz gyermekedre, akkor van egy szuper megoldásunk :)

RevitaSol Junior prof. Dr. Bertha András terméke, kiemelkedő eredményeket ért el a rákkutatásban, ha még nem ismered, róla itt olvashatsz bővebben.

RevitaSol Junior hátránya, hogy a csomagolása nem olyan vonzó mint egy MultiKid gumimaci - az én fiam eddig gumimacival csak vitamin formájában találkozott és a múltkor a boltban mikor meglátta a gumicukor gumimacikat hangosan mondta, hogy: “Nézd Apu, vitamin”. Nem tudom, akik hallották mit gondolhattak...

Visszatérve, a RevitaSol Junior egy tabletta és egy fura lötty, de szerencsére ezt a löttyöt bármilyen gyümölcslébe bele tudjuk tenni. Ezek ellenére megéri ezt a terméket választani, mert ahogy írtam a zsírban oldodó vitaminok itt vízben is oldódnak. Van a terméknek felnőtteknek készített változata is, ez a RevitaSol.

Nézd meg a többi Gyerekvitamint is, amit összeválogattunk Neked.

Az óvoda, iskola egy stresszesebb időszak a gyermekek életében. Nagy segítség ilyenkor az Omega-3 esszenciális zsírsav.

A tanuláshoz, a memória javításához a Ginkgo Biloba ajánlott.

Ha még többet szeretnél megtudni a gyerekvitaminokról, akkor ajánlom az Audrey Világa blog » Gyerekvitaminok « bejegyzését.

TIPP: A cikkben szereplő termékeket megtalálod összegyűjtve, aktuális árakkal a cikk után is.

 

Folyadékfogyasztás

Egy átlagos ember testtömegének 50-70%-a víz, ez függ a nemtől, kortól, testtömegtől, illetve fittségtől. Érdekesség, hogy a csecsemők testtömegének 75%-a víz.

Nem is gondolnánk, de a vízhiány következménye: fáradtság, koncetrációzavar, fejfájás, szédülés.

A legjobb folyadék pótló a víz, nem a Cola, Fanta, a sör vagy bor.

 

Van egy szuper víztisztítónk, a Kristály1 vízitsztító, amit ajánlok mindenki figyelmébe. Egyszerűen a meglévő csapra szerelhető, kinyitjuk a csapot és működik is. Mellé egy szódagép és soha többet nem kell a karton vizeket cipelni haza… 

A Kristály1 víztisztító készüléket 2 évente cserélni kell, ilyenkor kedvezőbb áron biztosítjuk a cserekészüléket. A régi gépet ilyenkor vissza kell küldeni és gondoskodunk az úrjafelhasználásáról, megsemmisitéséről. Sőt! Ha van bármilyen más márkájú aktív szenes csapra szerelhető víztisztító készüléked, akkor azt is elfogadjuk és a Kristály1 cserekészüléket kell csak rendelned.

Van egy zuhanyszűrő is, ami ugyanazen az elven működik.

Hogy a sima csapvíz miért nem legjobb… olvassátok el Audrey cikkét.

Már kiskortól lehet a gyereknek saját kulacsa, saját nevével, matricákkal, amit feltöltve talán könnyebben elfogyaszt és ellenőrizhetjük is mennyit ivott. Később őt is megtaníthatjuk a megfelelő napi folyadékbevitel ellenőrzésére.

 

Testmozgás

 

Az ovisoknak még jó dolguk van, mert egész nap játszanak, szaladgálnak, de az iskolás gyerekek, már egész napokat töltenek az iskolapdban ezért figyelnünk kell, hogy eleget mozogjanak. Jó ha valamilyen sportfoglalkozásra jár az órák után és hétvégékre szervezhetünk erdei kirándulást, biciklitúrát. Kertes házban élőknek falevél gyűjtés, hólapátolás, gyomirtás, fűnyírás :)

 

A rendszeres testmozgás pedig:

 • feltölt energiával
 • fejleszti a memóriát
 • fokozza az agyi tevékenységet
 • enyhíti a szorongást
 • csökkenti a stresszt
 • segít a teljesítőképesség határinak kitolásában - felkészülhettek egy futóversenyre
 • endorfint szabadít fel
 • fokzódik az immunrendszer ellenállóképessége
 • segíti a normális testtartás, testalkat fenntartását
 • növeli az önbizalmat
 • rendszerességre és kitartásra tanít

 

Pozitív testkép

Amikor a gyermekem megszületett attól a pillanattól kezdbe egy gyönyörű, tökéletes kis embert láttam, aki napról napra csak szebb, aranyosabb lett, egy kis szeretetgombóc. 

Ez a pozitív látásmód az évek alatt szépen eltűnik és előtérbe kerül az amit a facebook, instagramon, valóságshow-k közvetítenek.

Nem vagyok elég magas, izmos, csinos, szép… és ez a testképzavar egy önbizalomhiányos, testi - lelki problémákkal küszködő kamaszban fog megtestesülni, evési zavarokkal, megatartás problémákkal. Sok felnőtt is hasonló problémákkal küzd.

Amikor tiszta ruhában van a reggeli indulás előtt küld a tükör elé, hogy nézze meg magát milyen csinos.

 

Gyermekeink részben a mi tükörképeink, a boldogságuk kulcsa nálunk van, így nekünk kell jó példát mutatni és tudatosítani velük, hogy:

 • a valódi értékek nem a külsőségekben rejlenek (azért persze nem szélsőségesen)
 • fogadja el önmagát (bár ez még nekem sem sikerül mindig)
 • mindannyian egyediek és tökéletesek vagyunk
 • mindenki szerethető
 • ne érdekeljen, hogy mások mit gondolnak rólunk (ez nekem 7 évembe telt felnőtt korban, hogy tudatosítsam magamban)
 • nem szabad kritizálni vagy kinevetni másokat (persze a barátoddal néha jó fikázni az embereket)
 • ne ítélkezz, hanem inkább segíts másoknak

A boldogsághoz, a harmonikus élethez, a testi-lelki egészséghez talán ez a fajta hozzáállás segít a legjobban.

 

 

Mire figyeljünk?

Pozítivan indítsuk a napot, ébredjünk időben, így lesz idő reggelizni, kicsit beszélgetni, megtervezni a napot, nálunk ritkán sikerül, de az óvoda felé vezető úton mindig beszélgetünk.

Biztosítsuk gyermekünket, hogy bármi történik ránk mindig számíthat.

Tanítsuk meg őket a mobiltelefon ésszerű használatára. Sok iskolában a nap elején elveszik a mobiltelefonokat és csak a nap végén adják vissza. Így elkerülik a doxolást - vagyis nem kerülnek fel a netre másokról olyan képek, videók amihez nem járulnak hozzá.

Esténként biztosítsunk időt egymásra, mindenki kapjon lehetőséget arra, hogy elmesélje az élményeit, ha valamilyen probléma van, beszéljük meg együtt. Így megtanulnak a gyerekek egymásra figyelni, problémákat megoldani.

Tévézés, számítógépes játékok mellett neveljük olvasásra is a gyerekeket. A képzelőerő, a vizualizáció belső képekből fejlődik. Nálunk például most nagyon menő a diavetítő.

Legkevesebb 8 óra alvásra van szüksége egy diáknak, a kisebbeknek 9-10 óra is kell és ott van a délutáni pihenés is.

Hétvégén is játszunk sokat a gyerekekkel, kiránduljunk együtt, kertészkedjünk.

 

 

Mit egyen a gyerek a suliban?

Minden szülőnek fejtörést okoz, hogy mit csomagoljon az iskolába a gyermekének, ami nem fog néhány hét múlva penészesen viszaköszönni a táska vagy a szekrény méyéről:

 • legyen finom
 • legyen változatos
 • szeresse a gyerek
 • legyen könnyen fogyasztható, csomagolható
 • legyen egészséges

 

Egy kis tudatossággal, tervezéssel talán megoldható, hogy megfeleljünk ezeknek a feltételeknek.

 

 

Remélem sikerült néhány tippet adnom és boldog - egészséges gyerekeink lesznek. 

 

Borcsányi Péter • market7 • smart shopping
bio termék • kozmetikum • vitamin webáruház

 

 

 

 

termék / oldal